Home »

Thor dræber jætten Gejrrød

Engang hvor Loke havde lånt Frigs falkeham, fløj han for sjov til jætten Gejrrøds gård. Her så han en stor hal, og han landede og kiggede ind ad et vindue. Gejrrød fik øje på fuglen og sagde til sin tjener, at han skulle bringe den til ham. Med stort besvær klatrede tjeneren op ad muren, og det morede Loke så meget, at han besluttede sig først at flyve væk i sidste øjeblik. Men da tjeneren var nået helt derop, sad Lokes fod fast, og han blev fanget.

Loke lokker Thor afsted

Da Gejrrød så fuglens øjne, fik han mistanke om, at det ikke var en almindelig fugl, så han spurgte fuglen, hvem den var, men Loke svarede ikke. Så låste Gejrrød ham inde i en kiste i tre måneder, og da han endelig bad ham tale igen, afslørede Loke sit sande ansigt og lovede mod at beholde sit liv, at han ville bringe Thor til Gejrrøds gård uden sin hammer og sit styrkebælte.

Loke fik hurtigt lokket Thor, der elskede at banke jætter, afsted, og han bildte Thor ind, at vejen til Gejrrød var grøn og mild. Og så tog Thor og Tjalfe afsted. På vejen overnattede de hos en jættekvinde ved navn Grid, og hun advarede dem om, at Gejrrød var en snu jætte og lånte Thor et styrkebælte, et par jernhandsker og en stav kaldet Gridstok.

Floden Vimur

Snart efter kom de til floden Vimur, der var den største af alle floder. Med Tjalfe siddende på sig vadede Thor frygtløst ud i floden, men jo længere ud de kom, desto mere steg vandet. Så kvad Thor:

Voks ikke nu, Vimur,
når jeg gerne vil vade over dig
til jættenes gård;
du ved, at hvis du vokser,
da vokser min ase-styrke
helt op til himlen.1

I det samme fik Thor øje på Gejrrøds datter Gjalp, der sad i en kløft og fik vandet til at stige med magi. Han tog en stor sten og kastede den efter hende, så hun faldt om. Så greb han fat i et rønnetræ og hev sig selv og Tjalfe op. Men på bredden ventede en jættehær på dem, som de måtte nedlægge, selvom de fleste tog flugten.

Gejrrøds gård

Da Thor og Tjalfe endelig kom til Gejrrøds gård, blev de anvist til en gedestald, hvor der kun var én stol at sidde på. Men da Thor havde sat sig, løftede stolen sig i vejret og pressede Thor op mod loftet. Det var Gejrrøds to døtre Gjalp og Greip, der stod under stolen. Men Thor tog staven Gridstok og pressede igen, så han brækkede ryggen på dem begge.

I hallen ved siden af var Gejrrød og jætterne i gang med et drikkegilde. Gejrrød tog en glødende jernbolt med en tang og kastede den mod Thor, men Thor greb den med sine jernhandsker. Da Gejrrød så dette, gemte han sig bag en søjle, men Thor kastede jernbolten gennem søjlen og direkte ind i maven på Gejrrød, gennem ham og væggen bagved, så den til sidst landede udenfor. Og så slog han resten af jætterne ihjel.2

Kong Gorm finder Geirrøds gård

Saxo fortæller i sin Danmarkskrønike en rigtig gyserhistorie om, hvordan sagnkongen Gorm besøgte Gejrrøds gård efter Thors besøg. Kong Gorm havde nemlig hørt et rygte om, at der befandt sig store skatte der, og det besluttede han sig for at undersøge. Da de efter en lang og møjsommelig rejse endelig kom til gården, fandt de, at alt var forfaldent, fyldt med kvalmende os og dækket af mange års sod. Væggene var belagt med snavs, loftet med spyd og pile, og gulvet myldrede med slanger. På en forhøjning sad kong Gejrrød endnu i form af en gammel mand med gennemhullet krop foran et flækket klippestykke. Hans døtre med brækkede rygge og utallige lig bevidnede også om Thors besøg.

Kong Gorm og hans mænd kom så til skatkammeret, de havde ledt efter. Det var fyldt med alskens guld, sølv og ædelstene. De var i forvejen blevet advaret om ikke at lade sig friste af noget i jætternes land, men ingen kunne holde sig tilbage, og alle begyndte plyndringen. Så skælvede jorden og bygningen begyndte at ryste. De døde jættekvinder skreg, krigerligene vågnede og kastede sig over dem, og kun tyve mænd, inklusiv kong Gorm, slap med nød og næppe derfra.3

 

  1. Oversættelse fra den danske udgave af Snurres Edda s. 128
  2. Snorre: Skjaldskabslæren kap. 21 og Eilif Godrunarson: Thorsdrapa
  3. Saxos Danmarkskrønike: Ottende bog kap. 14-15

NoMy

NoMy er en portal dedikeret til nordisk mytologi. Siden er under opbygning.