Home »

Odin stjæler skjaldemjøden

Den kloge Kvaser rejste omkring i verden for at sprede sin visdom. Men en dag, da han slog vejen forbi dværgene Fjalar og Galar, blev han trukket til side og slået ihjel, og dværgene sagde til aserne, at Kvaser var blevet kvalt i sin egen visdom, fordi ingen kunne stille ham kloge nok spørgsmål. Derefter tappede de Kvasers blod og blandede honning i det, og af dette skabte de skjaldemjøden, som gør dem, der drikker den, til skjalde eller vismænd.

Suttung slår en handel af

Dværgene inviterede så jætten Gilling en tur på havet, men båden kæntrede, og Gilling, der ikke kunne svømme, druknede. Da Gillings nevø Suttung hørte om hændelsen, tog han hen til dværgene med det formål at slå dem ihjel, men de indgik en handel, og Suttung sparede dværgenes liv mod at få skjaldemøden, Kvasers blod, med sig. Suttung gemte derpå skjaldemjøden og satte sin datter, Gunlød, til at vogte den i bjerget Hnitbjørg.

De ni trælle

Odin var videbegærlig og opsat på at få fingrene i skjaldemjøden, og en dag kom han forbi ni trælle, der slog hø, og han tilbød at hvæsse deres leer. Da han havde gjort det, ville trællene købe hans gode slibesten; Odin kastede derpå slibestenen op i luften, og de ni trælle kom op at slås om den og skar halsen over på hinanden.

Om natten sov Odin, under dæknavnet Bølverk, hos jætten Baugi, der var Suttungs bror, og som ejede de ni døde trælle. Da han beklagede deres død, tilbød Odin at udføre ni mands arbejde den sommer i bytte for en slurk af hans mjød. Da det blev vinter, og Odin havde udført arbejdet, tog Baugi og Odin hen til Suttung for at finde mjøden, men Suttung nægtede at udlevere så meget som en dråbe.

Odin borer sig vej ind til skjaldemjøden …

Odin, der var opsat på at få fat i mjøden, sagde så til Baugi, at han skulle tage et bor, der hed Rati, og bore et hul gennem bjerget, hvor mjøden lå. Da Baugi meddelte Odin, at han var færdig, pustede Odin ind i borehullet, men da spånerne fløj tilbage mod ham, kunne han se, at Baugi løj. Baugi måtte derfor bore videre, og da Odin endnu en gang pustede ind i hullet, fløj spånerne indad, og hullet var boret helt igennem bjerget. Odin forvandlede sig så til en slange og krøb ind i hullet, inden Baugi kunne nå at stoppe ham.

… og flygter iført ørneham

Inde i bjerget sad Gunlød og vogtede skjaldemjøden, men da Odin kom ind til hende, var hun hjælpsom, og Odin lå med hende i tre nætter, mens han drak al skjaldemjøden i tre store slurke. Da mjøden var drukket, fløj han væk i sin ørneham med Suttung i hælene, og Gunlød blev efterladt i gråd inde i bjerget. Da Odin og Suttung, begge flyvende i deres fuglehamme, nåede Asgård, satte aserne deres kar frem på pladsen, og Odin spyttede mjøden ned i karrene, mens han fløj forbi over dem. Skjaldemjøden tilhørte nu aserne og de mennesker, der kunne digte. Men Odin sendte også noget mjød ud bagtil, og den mjød tilhører de uduelige skjalde.1

  1. Snorre: Skjaldskabslæren kap. 3 og Havamál str. 103-109

NoMy

NoMy er en portal dedikeret til nordisk mytologi. Siden er under opbygning.