Home »

Odin mister sit øje til Mimers brønd

Det hellige træ Yggdrasil havde tre rødder, én hos aserne i Asgård, én hos jætterne i Jotunheim og én i det kolde Niflheim. Under jætternes rod lå en brønd med visdomsvand, og jætten, der ejede kilden, hed Mimer. Han drak hver morgen af vandet med Gjallarhornet, og derfor blev han fyldt med viden og var en af de klogeste mænd i verden.

Odin vidste, at viden var magt, og derfor var han meget videbegærlig. Han havde allerede tronen Hlidskjalf, hvorfra han kunne se ud over hele verden, og de to ravne Hugin og Munin, der hver aften hviskede alt, hvad de havde set, i hans øre. Men Odin ville vide mere, og derfor opsøgte han en dag Mimer for at få lov til at drikke af vandet fra hans visdomsbrønd.

Mimer ville dog kun lade ham drikke af visdommens vand, hvis han lagde sit ene øje i pant i vandet. Efter lidt overvejelse accepterede Odin handlen, for hvad var ét øje mod alverdens visdom? Odin tog en dolk og skar sit øje ud, der med et plump røg ned i brønden, og sådan gik det til, at Odin blev lidt klogere, men mistede sit ene øje til gengæld.1

  1. Snorre: Gylfaginning kap. 15 + Vølvens spådom str. 28

NoMy

NoMy er en portal dedikeret til nordisk mytologi. Siden er under opbygning.