Home »

Freja mister sit smykke

En dag gik Freja forbi en sten, og i stenen boede fire dværge, Alfrig, Dvalin, Berling og Grer. Alt hvad dværgene fremstillede blev smukt og fuldkomment, og den dag, Freja kom forbi, arbejdede de på en halsring af guld, som blev kaldt Brisingamen. Freja kunne lide smykket og tilbød guld og sølv for det, men dværgene svarede, at de ikke savnede rigdom, men ville forære det til hende på den betingelse, af hun tilbragte en nat med dem hver. Det var Freja selvfølgelig ikke meget for, men da hun meget gerne ville have fat i smykket, gik hun til sidst med til betingelserne, og efter fire nætter tog Freja hjem med Brisingamen uden at fortælle nogen, hvad der var sket.

Loke hører om Frejas udåd

På dette tidspunkt boede Freja hos Odin som hans elskerinde. Hos Odin boede også den snedige og listige Loke, der kort forinden var draget fra sine forældre, jætterne Farbaute og Laufey, til Asgård for at blive Odins lakaj. Loke var lav af vækst, men viste tidligt tegn på snuhed, og Odin satte ham ofte på prøver, som han klarede godt, og til sidst blandede de blod og blev fosterbrødre. En dag fik Loke nys om, hvordan Freja havde fået sit smukke halssmykke, og det fortalte han til Odin. Odin bad straks Loke om at skaffe smykket til ham. Loke indvendte, at det var umuligt, da ingen kunne komme ind i Frejas stue mod hendes vilje, men Odin svarede, at han ikke ville se Loke igen, før han havde fået fat i smykket.

Smykket stjæles

Loke gik da hen til Frejas stue, men ganske rigtigt var der låst. Han forvandlede sig så til en flue og fløj rundt ved alle låse og sammenføjninger, men ingen steder så han ud til at kunne komme ind. Til sidst fandt han helt oppe ved taget et lille hul, han kunne krybe gennem. Inde i stuen fandt han Freja sovende i sin seng med smykket om halsen. Da låsen vendte nedad, så han ikke kunne få det af hende uden at vække hende, forvandlede han sig til en loppe og bed Freja på kinden, så hun vågnede og vendte sig om. Da hun var faldet i søvn igen, tog han smykket og bragte det til Odin.

Freja får smykket igen

Næste morgen vågnede Freja med et sæt og opdagede at Brisingamen var blevet stjålet. Hun lurede hurtigt, hvad der var på færde, og styrtede ud til Odin og skældte ham ud. Men Odin sagde, at fordi hun havde fået fat i smykket på den måde, skulle hun aldrig få det igen, medmindre hun kunne få to konger, der hver havde tyve konger under sig, til at blive uvenner og kæmpe mod hinanden under den forbandelse, at de, hver gang de faldt, måtte rejse sig igen og kæmpe forfra til evig tid. Det gik Freja med til, at sådan startede den forfærdelige Hjadingekamp. Men Freja fik sit smykke igen.1

Heimdal og Lokes kamp om smykket

I en anden myte hører vi, hvordan Loke stjal Brisingamen og stak af med det på havet. Om det skete i forlængelse af det ovenstående, eller det er sin egen afrundede fortælling, ved vi ikke – måske stak Loke, efter at have stjålet smykket fra Freja, af med smykket i stedet for at aflevere det til Odin. Heimdal satte i hvert fald efter Loke, og ved Singastein (“syngestenen”), et skær ude i havet, kæmpede de i skikkelse af sæler om smykket. Heimdal fik først fat i Brisingamen (“den skønne hav-nyre”, som det kaldes) og, må vi formode, bragte smykket sikkert hjem til Freja.2

  1. Totten om Sørle §1-2 (Sörla þáttr) (https://en.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6rla_%C3%BE%C3%A1ttr og http://heimskringla.no/wiki/Fort%C3%A6lling_om_S%C3%B8rle)
  2. Húsdrapa (delvist bevaret digt) og Snorre: Skjaldskabslæren: kap. 11 + 19

NoMy

NoMy er en portal dedikeret til nordisk mytologi. Siden er under opbygning.